SKÖTSELRÅD

Några goda råd för att dina möbler ska hålla sig hela och vackra ännu längre. Lycka till!

Konstrotting/plast/textilene

Rengörs med fuktig trasa och Brafabs plastrengöring eller ett milt diskmedel. Högtryckstvätt får inte användas. Placera aldrig varma föremål direkt på materialet. Använd alltid underlägg för glas och glasföremål då de kan bli brännheta vid stark sol.

Laminat

Rengörs med fuktig trasa och disk- eller allrengöringsmedel. Eftertorka gärna med torr trasa. Placera aldrig varma föremål direkt på ytan, använd alltid underlägg.

Nonwood   

Rengörs med en fuktig trasa och milt diskmedel. Högtryckstvätt ska inte användas. Placera aldrig varma föremål direkt på materialet. Använd alltid underlägg för glas och glasföremål då de kan bli brännheta vid stark sol. Beroende på temperatur kan bordsskivan röra sig något och kan därför bukta en aning. För rengöring och behandling rekomenderar vi Brafab multisurface cleaner.

Akacia

All vår akacia tas från certifierade plantager i Vietnam. För att möblernas vackra yta ska behållas bör de behandlas med en Brafabolja. Nya möbler ska mättas med olja. Det gör man genom att applicera olja flera gånger efter varandra tills så mycket som möjligt har absorberats. Överflödig olja torkas bort. Vi rekommenderar att möblerna behandlas med olja flera gånger varje år, speciellt på våren innan de tas ut för säsongen.


Målad/laserad Akacia

Rengörs med en mjuk trasa och ett milt diskmedel. Eftertorka gärna. Skydda möbeln för regn, gärna med ett välventilerat möbelskydd. Torka av möbeln om det har regnat på den. Om det uppstår en skada i lacken slipas ytan lätt med ett fint sandpapper och rengörs från smuts. Innan det skadade området målas, provmåla först ett litet område för att kontrollera att du har rätt kulör. Kontakta en
färghandel för råd om rätt produkt.

Teak

(Obs! Skötselråden gäller ej vitpigmenterad och grånad teak). All vår teak tas från certifierade plantager i Indonesien. Svårt smutsad teak rengörs med Wood cleaner. Lättare smuts tvättas bort med vatten och milt diskmedel. Blöt teaken en stund innan rengöring så att ytan mjuknar en aning. Om träfibrerna rest sig efter rengöring slipas ytan lätt med fint sandpapper. Låt möbeln torka minst ett dygn, efterbehandla med Wood protection alt. teakolja.

Naturfärgad borstad teak

Vår borstade teak är behandlad med en träimpregnering och normalt krävs endast en rengöring med milt diskmedel. Möblerna går att behandla med Wood cleaner, Wood protection och teakolja.

Vitpigmenterad Teak

Rengörs med ljummet vatten, milt diskmedel och en mjuk trasa, alternativt med vitpigmenterad såpa. Låt möbeln torka helt, minst ett dygn gärna mer, och efterbehandla med Wood protection som är helt färglös och förhindrar att fukt och smuts tränger in i träet.

Grånad teak

Rengörs med ljummet vatten, milt diskmedel och en mjuk trasa. Underhåll möbeln med Wood cleaner och Wood protection.

Furu

Alla våra furumöbler är tillverkade av svensk FSC-certifierad furu. När ytan blivit matt och vatten inte längre pärlar sig på ytan är det dags att behandla furumöblerna. Rengör först möbeln grundligt, låt den torka minst ett dygn och behandla den sedan med en Brafabolja. För målad furu se skötselråd för Akacia.

Trämöbler - gemensamt

På trämöbler kan skruvarna behöva dras åt efter hand. Ett tips är att dra åt dem innan man ställer möblerna till förvaring samt det första man gör när man tar fram möblerna för säsongen.

Förvaring generellt för alla möbler

Förvara möblerna skyddat från väder och vind i ett torrt, svalt och välventilerat utrymme. Se till att möblerna är torra när de ställs undan, använd gärna möbelskydd och var noga med att luften kan strömma fritt och ventilera möblerna.

 

Produkten har lagts i kundvagnen