Förläng säsongen i ett uterum

För att förlänga utesäsongen i väntan på nästa vår och sommar; flytta ut på balkongen, terrassen – och vissa lyckligt lottade – till uterummet. I ett uterum suddar du ut gränsen mellan ute och inne och kan möte våren tidigare och ta vara på de sköna sensommarkvällarna. Möblerna i uterummet kan stå kvar året om och du är heller inte beroende av om solen skiner eller lyser med sin frånvaro, du kan lugnt sitta kvar och njuta.

Trädgårdsmöbler som passar bra i ett uterum

Inred med utemöbler


Kan man ha sina utemöbler i ett oisolerat uterum?
Det går bra att ha utemöbler i ett uterum så länge uterummet har ventilation

Kan man ha mattor på golvet?
Beror på golvet, på tryckimpregnerat golv fungerar det fint så länge uterummet är ventilerat. Använd gärna en matta som är anpassad för utemiljö.

Funkar vanliga kuddar eller bleks dem?
All textil som utsätts för solljus påverkas. Var därför noggrann med att antingen bära in eller skydda dynor/kuddar när solen lyser som skarpast.

Vilka material på möbler passar till ett uterum?
Utemöbler är ett bra val då de är konstruerade för att tåla mer än innemöbler. Aluminium, äkta rotting och teak är bra material för placering i uterum. Äkta rotting är ett material som bör stå under tak och är perfekt i ett uterum där temperaturen kan variera väldigt mycket under dagen och natten. Det kan bli väldigt varmt i ett uterum, så var nog med att skydda möblerna.

Tips till dig som vill bygga uterum

 

När ska du använda ditt uterum?
Innan du startar att planera för ett eventuellt uterum, ställ dig frågan när du vill kunna använda det; sommar, vår/höst eller året om.
T.ex. om man vill nyttja sitt uterum året om krävs någon form av värmekälla (kamin/värmefläkt) för att få en behaglig temperatur. Det finns även olika slags isolerglas som hjälper till att hålla värmen bättre.

Vilken modell av uterum ska jag välja?
Det är viktigt att ställa sig frågan vad man vill använda sitt uterum till?
Om det primärt är för att ha en extra matplats, tänk då på att uterummet bör placeras nära köket. Och om man vill ha ett spabad så bör man tänka på att välja ett fristående uterum eftersom det genererar fukt. Om du har någon speciell utemöbel du vill kunna använda, tänk efter och mät så att den kan placeras ut på bästa sätt.

Var ute i god tid
Pandemin har gjort att fler väljer att realisera projekt i hus och trädgård. Den höga efterfrågan har resulterat i längre beställningstider, så tänk på att planera i tid.


Vad ska man tänka på vid placering av sitt uterum?
Ofta finns några givna alternativ, bäst att anpassa val av uterum efter väderstreck, tomt och husets förutsättningar.
 

Hur ska du möblera?
Tänk på hur du vill möblera uterummet när du funderar på hur stort uterum du behöver. En tumregel kan vara att det ska finnas ca 1 m åt alla håll för att enkelt kunna förflytta sig. Om du tänker dig kunna montera TV, kamin eller dylikt, tänk på att det är bra med en fast vägg.