Trädgården – en plats att leva på

En uteplats ska vara en plats att leva på och njuta av, utan pekpinnar och måsten. Det tycker livsstilsbloggaren Kristin ”Krickelin” Lagerqvist, som låtit sin trädgård växa fram och förvandlas till en vacker plats där hela familjen trivs, tillsammans.

Mitt i Varberg, ett stenkast från centralstationen och några hundra meter från havet, ligger ett stort, gult, vackert stenhus från 1926. Ett träplank omgärdar den lummiga trädgården och skyddar från insyn. Nästan inget avslöjar att tomten ligger i ett av villakvarteren mitt i stan. Här bor Kristin Lagerqvist, mer känd som Krickelin, med sin familj. 

För fem år sedan bodde familjen i en 70-talsvilla med stor trädgård där Kristin var övertygad om att de skulle bli kvar för gott. Trädgårdsintresset hon ärvt av sin farmor fick en ny skjuts av att husets tidigare ägare fyllt trädgården med en damm, välskötta rabatter och samlingar av sällsynta blommor. Kristin investerade både pengar och tid i att förvalta det arvet. Men så kom huset med stort H ut på marknaden, ett hus som hennes man Jonas drömt om att köpa i många år.
– Jag sade redan i hallen när vi knöt skorna efter visningen att ”vi vill köpa det här huset!”. Det är verkligen något med gamla hus, med hur golven knarrar. De har en speciell själ på något vis, säger Kristin.

Att kunna umgås utomhus är viktigt för henne och familjen och de senaste fem åren har de skapat en mängd olika platser i sin nya trädgård. Första sommaren satte de upp det stora växthuset, trädgårdens mittpunkt, som används nästan året om. Utifrån det planerade de sedan många små rum: en plats att hänga på under äppelträdet, en annan mellan de två små röda uthusen. Sommaren därpå kom en vacker rund träbastu på plats, och bakom den en utedusch.

En liten stengång leder en runt mellan trädäcket, blomsterrabatterna och växthuset. Varje morgon, oftast innan familjen vaknar, går Kristin en runda här med en kaffekopp i handen. Hon säger god morgon till sina växter och knipsar en blomma här och där för att plocka med sig in. Är grannen i sin trädgård snicksnackar de lite över staketet och byter plantor med varann.
– Jag mår alltid bra av att vara i trädgården. Den får mig att varva ner och skänker mig verkligen stor njutning, oavsett vilket humör jag är på.