Låt husets stil guida dig

Vi bor alla i olika former av bostäder; fristående hus, lägenhet eller kanske radhus. Bostäderna är också byggda vid olika tillfällen och den arkitektoniska stilen brukar vara talande för respektive tidsepok – så även uteplatserna. Vi pratade med inredningsarkitekterna Johanna Eliason och Cecilia Lindbom på Krook & Tjäder i Göteborg om hur man bäst matchar utemöbler utifrån stilen på byggnaden man bor i.

 

cecilia.pngjohanna.png

Sekelskiftesvillan

”Det var inte ovanligt att villorna som byggdes kring sekelskiftet 1800-/1900-talet var rikligt utsmyckade, med en uppvuxen trädgård där uteplatsen intenödvändigtvis är en anlagd plats, utan fått växa fram genom att vissa platser naturligt använts mer än andra. Här passar därför en möbelgrupp som är lätt att flytta runt till olika platser i trädgården, till exempel ett runt cafébord med nätta stolar som man kan placera mitt på gräsmattan i skuggan under ett träd, liksom en trädgårdssoffa i klassisk form. Till den större matplatsen kan man ha ett modernare bord av massivt trä tillsammans med stolar av konstrotting i en mer traditionell stil.

Radhuset från 70-talet

På 1970-talet började det bli vanligt med prefabricerade hus, och de blev allt mer rationella, både byggnadsmässigt och planlösningsmässigt. Ytan utomhus brukar inte vara särskilt stor så här får man jobba med mindre grupper. En nätt soffgrupp som ramas in av klängväxter på spaljé, till exempel. Många 70-talsradhus har uteplats under balkong och då kan det passa bra att hänga upp ljusslingor, eller pendellampor av rotting. Även en eller ett par hängstolar i ena hörnet av uteplatsen passar. Stilmässigt så tycker vi att man inte nödvändigtvis måste ha möbler i 70-talsstil, utan här kan man välja mer fritt utifrån vilken känsla man vill uppnå.

Funkislägenheten

Arkitekturen är avskalad med rena former utan dekorationer och krusiduller. Den sparsmakade stilen var en motreaktion på de överdrivet dekorerade tidigare byggnadsstilarna. Man ser detaljer såsom balkongräcken av smide i enkla former, inte ovanligt att de är täckta av räfflad plåt. På balkongen har man en begränsad yta så möbler som inte är så skrymmande är att föredra. Här tycker vi att det passar med möbler i lackad metall, antingen svart/mörkgrå eller varför inte en härligt grågrön kulör. Vill man ha en mer ombonad känsla kan man istället bryta av med möbler av trä.

Moderna villan

Arkitekturen har många likheter med funkishusen från 40- och 50-talen. Lådformade volymer med stora glaspartier och öppna planlösningar är inte ovanligt. Här finns troligtvis tillgång till en eller flera väl tilltagna uteplatser i olika väderstreck, så här kan man kosta på sig olika typer av funktioner på olika platser runt huset. En generös loungegrupp för umgänge, en större matgrupp i anslutning till ett utekök, eller ett par solsängar med parasoll alternativt en baldakin i söderläget.

Torpet på landet

Ett klassiskt gammalt torp målat i falurött. Det är vanligt med fasad av stående träpanel, men även att husen byggdes av timmerstockar som också målades faluröda på utsidan. Huset består av en enkel form med sadeltak, ofta med låg fasad och relativt små och få fönster. Här liknar uteplatsen sekelskiftesvillans, en uppvuxen trädgård där uteplatsen inte nödvändigtvis är en anlagd plats. Här passar klassiska trämöbler, vitmålade alternativt naturfärgade som får åldras med värdighet. Tyngre vilstolar har sin plats i soligt läge vid parasoll. Eller vad är mer somrigt än en hammock vid bersån?

Tips!

 

• Placera ut växter där trädgården inte tar hand om det på ett naturligt sätt. Plantera träd och mindre växter i krukor i olika storlekar och gruppera för att rama in.

• För att få din uteplats att kännas mer inbjudande, komplettera möblerna med textilier i form av dekorkuddar och plädar, ett knep som gör att det känns extra ombonat och mysigt.

•  Ljus skapar stämning och gör det extra mysigt när mörkret infaller, så gott om lyktor med levande ljus, ljusslingor och trädgårdsbelysning är ett hett tips.