När köket flyttar ut

 

Kockparet på Rådmansö

 

Mattias har försörjt sig som kock och föreläsare i många år och Cecilia är i grunden grafisk designer och har båda ett brinnande intresse för vacker och god mat. 

Uteköket spelar en central roll för paret, såväl professionellt som privat.
De bjuder gärna och ofta in till sittningar, både sommartid och under årets
lite kallare månader.

– Maten smakar helt enkelt godare ute. På sommaren kan man med en bra arbetsbänk göra det mesta utomhus, så länge det inte regnar. På vintern kanske man inte äter ute, men man kan väl bjuda på något varmt snacks från uteköket till en välkomstdrink, säger Mattias. Det viktiga och centrala är att hålla det hela ganska enkelt rent menymässigt, utnyttja att man faktiskt kan grilla året om och använda hällen till att steka och värma, menar både Cecilia och Mattias.
– Det fina är också att uteköket fungerar som en köksö, en samlingspunkt, nästan som en eldstad där alla samlas. Gästerna kan vara med och fixa om de vill, eller så slår de sig bara ner bredvid i soffgruppen och njuter av en drink.

Så lyckas du i uteköket


1. Gör det inte för krångligt, välj en enkel meny.
När du lagar mat utomhus blir nästan allt extra gott ändå.

2. Ta ut så mycket du kan innan du börjar.
Samla ingredienser på brickor och bär ut till uteplatsen.

3. Allt behöver inte vara färdigt när gästerna kommer,
att laga mat tillsammans blir en del av upplevelsen.

4. Ordna så att du har ett skåp eller liknande i anslutning till
uteköket där du kan ha lite köksutrustning, en rejäl pappersrulle,
olivolja och salt. Se till att skåpet är vattentätt.

5. Sist men inte minst, satsa på ett kök som du inte
behöver underhålla alltför mycket. Risken är att du
inte använder det om det känns för krångligt.

Läs mer om Mattias ”Fredagskocken” Larsson och Cecilia Hansson i magasinet Brafab moments

Härliga recept att laga utomhus

Sommardrink med gin, fläder och basilika

4 personer

12 cl god gin
2 dl flädersaft
4 dl bubbelvatten
1 ½ dl pressad limejuice
4 limeklyftor
basilika och is
 
Blanda gin, saft, bubbel- vatten och limejuice, fördela i 4 glas och toppa upp med basilika och is. (Det går även bra att hoppa över ginen.)

Sotad sparris med kryddig smetana, brynt smör och ägg

 

4 portioner
300 g grön sparris
2 kokta ägg
5 g smör
4 rädisor
4 citronklyftor
1 knippe körvel (eller annan god ört)
olivolja och salt

Kryddig smetana
100 g smetana
3 krm mortlade fänkålsfrön
salt

Blanda smetanan med fänkålsfrö och en nypa salt. Vispa tills smetanan är luftig och har tjocknat. Hacka äggen. Lägg smöret i en kastrull och låt det koka tills det är lätt brynt och doftar nötigt. Lägg ner det hackade ägget och dra av från plattan. Ställ gärna kastrullen på grillen medan du tillagar resten. Ansa sparrisen och vänd den i lite olivolja. Värm grillen till högsta tem- peratur. Grilla sparrisen och citronklyftorna i cirka 3 minuter tills du har en fin grillad yta. Lägg upp sparrisen och citronen på fyra tallrikar. Häll över det brynta ägg- smöret och lägg på smetanan. Hyvla över rädisorna och plocka över lite körvel eller annan god ört.

Libabröd med kryddig kyckling och tillbehör

 

4 portioner Libabröd
2 ¾ dl mjölk
45 g smör
15 g färsk jäst
1 tsk salt
1 tsk strösocker
420 g (cirka 7 dl) vetemjöl special
Vitlökssmör
50 g smör
½ vitlöksklyfta
 
Smält smöret i en kastrull och häll på mjölken. Smula ner jästen i en bunke och slå på smörmjölken. Rör runt och tillsätt sedan salt, socker och vetemjöl. Arbete degen ordentligt, allra helst i 6–7 minuter i en degblandare. Degen ska lossna från kanterna men klibba fast i botten, justera annars med lite mer mjöl om den är för lös eller lite mjölk om den känns för torr. Låt degen jäsa i cirka 1 timme till dubbel storlek. Dela degen i fyra delar och kavla ut dem till 2 mm tunna bröd. Låt jäsa i cirka 20 minuter under bakduk. Grilla bröden på en pizzasten på högsta värme alternativt i en stekpanna på medelhög temperatur, cirka 3 minuter på varje sida. Lägg ner smöret i en kastrull. Riv eller pressa vitlöken och lägg ner i smöret. Smält smöret på grillen eller på spisen. Pensla bröden med smöret före servering.

Fattiga riddare med bär och färskostmousse

4 portioner

4 skivor formbröd
2 ägg
2 msk strösocker
4 krm malen kanel
1 dl vetemjöl
2 dl mjölk smör att steka i

Färskostmousse
150 g vispgrädde
100 g Philadelphiaost
½ dl florsocker

Topping
Valfria bär och lönnsirap

Blanda ingredienserna till färskostmoussen och vispa den tills den är som lättvispad grädde. Kantskär brödet och dela skivorna på hälften. Vispa ägg och socker poröst. Vispa ner mjöl, kanel och därefter mjöl-ken. Låt smeten stå och dra i cirka 10 minuter. Doppa brödskivorna i smeten och stek gyllene i smör på medelhög temperatur, precis före servering. Klicka på färskostmousse, lägg på bär och ringla över lönnsirap.