Trender 2023 - En bred  bas med naturen som inspiration

Svart, vitt, Antracit och Khaki. De dova, naturliga färgtonerna håller i sig, men 2023 gör även en nedtonad gul och grön nyans entré i Brafabs sortiment. I osäkra tider vill folk känna sig trygga, och material och design andas nyckelord som lättskött och hållbart.
– Samtidigt breddar vi stilen ytterligare. Det ska finnas något för alla, säger Paul Thur, en av produktcheferna på Brafab.

Paul.jpg

 

Paul arbetar som produktchef på Brafab och har en bakgrund som möbelsnickare, ett intresse han fortfarande håller liv i på sin fritid. Tillsammans med teamet på Brafab som har hand om design och produktutveckling började han redan hösten 2022 skissa på utbudet för 2024.
– Säsongen blir allt längre – återförsäljare vill gärna erbjuda nyheter i butik redan i januari varje säsong. Det är kul, och också utmanande, säger han.

För säsongen 2023 menar Paul att de trender som redan funnits i ett par år fortsätter. Basfärger som går att kombinera är av stor vikt, liksom att möblerna ska vara lättskötta och hålla länge. Samt att uttrycket som helhet andas natur – gärna skandinavisk sådan.
– Svart, vitt och grått, och då gärna åt antracit-hållet, är fortfarande stort. Khaki är något man kan addera om man vill, och även våra nya färger Dusty Green och Lemon. Det är somriga färger, men inte alltför skarpa. Du kan kombinera dem med i princip allt i vårt sortiment.
En bred bas som går att kombinera i oändlighet har varit grunden för kollektionen denna säsong. Fokus har varit att bredda stilen och tänka hållbart.
– Du köper ju inte nya utemöbler varje år, utan ska kunna lägga till nya element som fungerar bra tillsammans med det du redan har. Vi vänder oss inte till en speciell eller smal kundkrets, det ska tvärtom finnas något för alla, säger Paul.

Utemöbler i somriga och glada färger

Material som är lätta att ta hand om, och som även tål väder och vind, är fortfarande populära. Aluminium och rostfritt är två exempel. Medan aluminium är ett lätt material och därmed smidigt att flytta runt, är rostfritt något tyngre men fortfarande i princip underhållsfritt.  
– Vi har också jobbat med ett nytt material, kompositsten, som vi bland annat tagit fram en ny serie soffbord i. Borden i serien Zten är fyrkantiga och ser ut som stora block. Men de är lätta nog att bära på, det är bara ytan som består av kompositsten. Inuti har vi en ram av aluminium. Borden är väldigt lättskötta och utgör bra exempel på trenden inne-blir-ute som vi sett växa de senaste säsongerna.

Ett annat nytt designelement är de nya borden B45. Här har teamet jobbat med att placera benen så att två istället för tre personer får plats mellan benen vid bordets mitt. Fler personer kan sedan sitta utanför benen.
– Det gör att det fortfarande blir intimt och mysigt om man är ett mindre sällskap på kanske bara tre eller fyra runt bordet. Annars hade man fått sprida ut sig vid ändarna.

Paul själv har fått ge namn till en ny solstol i sortiment, Poul Chair, som är en lek med orden ”pool” och Pauls namn.
– Jag har formgivit den från grunden, och det gör vi på Brafab med merparten av våra produkter.

Utemöbler i somriga och glada färger

Teamet jobbar ständigt med omvärldsbevakning och trendspaning för att vara väl förberedda när det är dags att sätta sig vid ritbordet. De sneglar på innemöbler och besöker mässor, men tar även in influenser från andra branscher.
– Jag är själv mycket intresserad av industrin, och besöker gärna mekaniska verkstäder för att se hur de arbetar. Genom att studera hur hantverket ser ut där får vi nya uppslag och ibland till och med idéer till egna, nya trender.
De kommande året tror Paul att människor vill känna mer hopp, vilket avspeglar sig även i inrednings- och formvärlden.
– Något som signalerar hoppfullhet särskilt tydligt är färg. Det behöver inte betyda att kundkretsen hos oss tar till sig klara, starka färger direkt – de kanske snarare vill ha en något dämpad färgskala vilket ofta är att föredra när det handlar om utemöbler som ska hålla länge. Våra nya färger Dusty Green och Lemon är två exempel på färger som andas hoppfullhet och glädje, och som vi samtidigt tror kommer kännas rätt över en längre tid.