Ute är det nya inne

Långa sommarmiddagar med vänner, avkoppling med en god bok i skuggan eller en plats att samla familjen på även när hösten börjat smyga sig på? Alla nyttjar vi våra uteplatser på olika sätt, och genom att möblera rätt kan altanen eller balkongen bli det där extra rummet du längtat efter.

Aldrig tidigare har vi väl njutit så mycket av våra uteplatser som de senaste åren. De flesta av oss har tillbringat mycket mer tid hemma och därför har det blivit än viktigare att verkligen kunna njuta där. Vi har hittat nya sätt att träffas och umgås, och flyttat ut många aktiviteter vi tidigare ägnade oss åt inomhus till trädgårdar, innegårdar och uteplatser. Just det är vi på Brafab experter på.  

Innemiljön flyttar med ut

Utetrenden startade redan före pandemin. De senaste åren har viljan att flytta våra vardagsrum utomhus – outdoor homing – vuxit sig stark. Fler och fler skapar uteplatser som förlänger säsongen och blir till ett extra rum där man kan sitta även när det regnar eller blåser.
Under 2022 ser vi att utemöbler för relax och avkoppling får allt större fokus, med rejäla dynor att sjunka ner i och större sittdjup i soffor och fåtöljer. Vi och våra kunniga återförsäljare hjälper dig att hitta rätt utemöbler för just din uteplats. Hemligheten är att verkligen fundera över hur du vill använda din utemiljö, vilka funktioner du behöver och hur du kan skapa flera rum i rummet.

Möblera utifrån funktion

Idag finns möbler anpassade för alla behov. Du som har gott om plats vill kanske ha både ett rejält matbord med plats för många, och en soffhörna att flytta till efter maten. En stor trend är just att vi möblerar större även utomhus. En loungegrupp är på många sätt den perfekta utemöbeln, som låter dig samla många gäster för fika och umgänge, eller bara koppla av i på egen hand. Har du tvärtom lite mindre plats kan det vara smart att kombinera funktionerna – exempelvis med ett lite högre soffbord som också går fint att äta vid.

Vi delar in våra utemöbler i tre grupper baserat på funktion. Lounge är den traditionella soffgruppen med lågt bord, som skapar den allra mest avslappnade känslan. Low dining är grupper med lite högre bord, där du både kan koppla av och njuta av en fika eller rent av en middag. Dining är de mer traditionella matmöblerna för middag, med bord och mer bekväma stolar.

Naturliga färger och taktila material dominerar

Beige nyanser och andra jordnära toner fortsätter att vara populära under 2022, liksom dova toner av grönt, brunt och jordigt rödbrunt. Två exempel är Brafabs kulörer Bistro brown och Garden green. Sand, sten och mineraler inspirerar till att skapa en naturlig och varm känsla med en touch av medelhavsestetik, där det är lätt att trivas en sommardag. Med några olivträd i stora krukor, eller varför inte ett silverpäron-träd som tål det nordiska klimatet bättre, sätter du pricken över i:et på uteplatsen. Naturtrenden går också igen i formen, där runda, organiska linjer blir ett allt vanligare komplement till de traditionellt raka.

Gränsen mellan våra inne- och uteliv håller på att suddas ut.

Vissa inredningsgrepp som var otänkbara tidigare, som en matta under matbordet på altanen och fullt av kuddar i utesoffan, är idag en mer självklar del av uteplatsen. De har blivit möjligt bland annat tack vare innovativa textila material, som har samma känsla som vanliga tyger men tål väder och vind mycket bättre. Outdoor homing-trenden har också gjort säsongen för utemöbler längre: dels på grund av att många bygger inglasade uterum, dels eftersom det blivit vanligare att också använda utemöbler inne. Det kan handla om rottingmöbler i badrum eller om lite rejälare matstolar som blivit populära i kök med en lantlig stil.

Hur du än väljer att göra i ditt hem är det viktigaste för att verkligen trivas att inreda funktionellt. Lägg gärna en extra stund på att tänka igenom hur du använder din utemiljö idag – och hur du vill kunna använda den framåt. Vi hjälper dig gärna på vägen!