Så inreder vi ute

Hur gör du för att skapa en vacker och samtidigt funktionell utemiljö på en stor villaterrass, i en lummig koloniträdgård eller på en balkong i city? Linus Fernström, Elin Lannsjö och Hannes Mauritzson är tre välkända heminredningsfantaster som generöst delar med sig av tips och kunskap.  

Foto Francis Löfvenholm.jpeg

Linus Fernström
@villafernstrom

Uppe på en höjd utanför Stenungssund, med utsikt över havet och det böljande landskapet nedanför, bor Linus Fernström med sin familj. Med målet att maximera utsikten och tillgodose familjens behov ritade han själv den moderna villan med den stora uteplatsen och driver idag sitt eget företag: Fernström Arkitektur.

 

Du har ju ritat ert hus själv. Hur gick tankarna rörande utemiljön?
– Jag ville plocka upp kustlandskapet här utanför, med hav och böljande vikar, och få det att harmoniera med vår utemiljö. Utemiljön är ju oftast det tydligaste mötet mellan landskap och byggnad och i detta fall ville jag skapa en mjuk övergång till husets avskalade formspråk. Därav de svängda, organiska formerna på altanen.

Vad är viktigt för att skapa trivsam uteplats?
– Jag tror på att skapa flera rum. Rum för sol, rum för skugga, rum för mysigt kaffehäng men också med möjlighet att kunna duka upp till fest. Det ska finnas en flexibilitet i möble-manget så att utemiljön kan fylla flera funktioner.

Hur resonerar du rörande färg-  och materialval?
– Hela vårt hus är ritat med en tanke om att skala bort för att framhäva utsikten. Därför har vi valt ett rent formspråk med jordnära färger som återfinns i miljön kring huset. Vi väljer rejäla utemöbler med tjocka, fluffiga dynor för att möblerna i sig inte ska se för pluttiga ut på den relativt stora altanen. Och självklart också för att de är sköna att sitta i! Det är viktigt att inte stressa fram sin utemiljö utan ha tålamod och se hur solen, vinden och känslan förändras över dagar, veckor och årstider.

Berätta om en favorit i Brafabs sortiment!
– Det vi uppskattar mest med våra utemöbler i Blixt-serien är hållbarheten, komforten och designen. Vad mer kan man önska sig av utemöbler?

Foto 2019-09-01 00 04 55.jpg

Elin Lannsjö
@elinlannsjo

Elin Lannsjö bor i ett landshövdingehus i Göteborg och förlänger utelivet genom att skapa ett vardagsrum i trädgården vid sin kolonistuga. Hon inreder med naturmaterial som smälter in i omgivningen och bullar gärna upp med mängder av mjuka kuddar, dynor och andra textilier för en ombonad känsla.

 

Hur beskriver du din inredningsstil?
– Jag återkommer alltid till att använda naturliga material som också är levande och blir vackrare med åren och användningen. Som keramiker och stylist arbetar jag gärna med mycket färg och det kanske är därför jag mår så bra av att lugna ner intrycken när jag väl är inom hemmets fyra väggar. Här fokuserar jag hellre på en dämpad färgskala som verkar lugnande för själen och sinnet. Men jag vill också skapa lite spänning för ögat och det gör jag genom färger, olika stilar, volymer eller material som tillåts krocka mot varandra. För mig bidrar det också till känslan av ett personligt hem.

Hur skapar du en utemiljö som känns som hemma?
– Jag tänker på mina utemiljöer i trädgården som olika rum och arbetar gärna med de element som tydligt avgränsar och definierar ett rum. I trädgården får taket gärna utgöras av ett vackert parasoll eller kronan på det knotiga äppelträdet. Det skapar en intim känsla. Väggar får exempelvis ta form genom klätterrosen som slingrar sig uppför ett stöd. Golvet ramar också in trädgårdens rum genom en gräsplätt eller avgränsad yta med marksten eller grus. Kuddar, filtar, härliga textilier och dynor bidrar till den inbjudande stämningen och som pricken på i:et tänker jag också på belysningen – att dekorera med lyktor och levande ljus när mörkret sänker sig.

Vilka material satsar du på till uteplatsen?
– Till uteplatsen kikar jag alltid efter riktigt sköna möbler som dessutom smälter in mjukt och vackert i omgivningen. Här på kolonin är det så fint med utemöbler i naturmaterial och mjuka organiska former. Jag är särskilt förtjust i Brafabs serie Vallda i naturrotting som bidrar med  känslan av en behaglig medelhavsbris i den lilla torparträdgården.

Vad tycker du utmärker Brafabs  produkter?
– Brafab fokuserar på både funktion och god kvalitet, det tycker jag är tydligt. Brafabs sortiment har stor bredd och flexibilitet, vilket gör det inspirerande och riktigt kul när jag letar idéer och inspiration till mina projekt.

porträtt.jpeg

Hannes  Mauritzson  
@hannes.mauritzson

Hannes Mauritzson bor i Göteborg och har en liten citybalkong som skapar känslan av en lantlig oas. Här får mjuk och tidlös design, kvalité och grönska möta den annars ganska hårda innergården i Linnéstaden. Hannes tycker om att öppna upp och låta gränsen mellan inomhus och utomhus suddas ut.

 

Beskriv din inredningsstil!
– Min stil är en blandning av gammalt och nytt. I vårt nya hem i Göteborg är vi väldigt benägna att låta skandinavisk design möta färg och mönster – det tycker jag gör hemmet mer levande. Romantik möter dansk design. Jag låtsas bo i Paris till och från, kanske är det det jag försöker få mitt hem att avspegla. Jag låter trä och ljusa textilier utgöra basen och sedan får kuddar, plädar och dekoration ta ut svängarna – då kan man enkelt göra om med små medel. Något gammalt, något nytt, något lånat.

Hur maximerar du bäst nyttan av en relativt liten balkong?
– För mig var det viktigast med ett mindre, runt kafébord, som gör att man kan placera stolarna från vilken vinkel som helst. På så sätt kan man få plats fler och det finns inga kanter som man kan gå in i när man försöker passera. Vi har därefter valt att addera växter som gör sig bra på höjden - då behöver man inte täcka varje  centimeter med krukor utan kan ha  en enda, där pelargonerna eller  luktärtorna växer till sig ordentligt och tar plats. Fantastiskt.

Vad är viktigast för dig i valet av utemöbler?
– För mig är det viktigast att utemöblerna tål regn och rusk, är praktiska och har en vacker design som står sig över lång tid. Då inreder man hållbart – både för plånboken och för miljön. Den här strategin kommer till användning nu mer än någonsin då jag precis köpt en fritids- stuga. Dit ska några av möblerna få följa med. Där kommer de göra sig  lika vackra som på min balkong, men tillåtas ta mer plats.

Vad tycker du utmärker Brafabs produkter?
– Att man får en riktigt bra kvalité till ett riktigt bra pris. Hos Brafab behöver man inte kompromissa – det tycker jag gör att Brafab sticker ut på marknaden. De har också ett otroligt utbud som gör att oavsett vem du är och vilken plånbok du bär på, finns det något för dig.